Субота, 20.04.2024, 13:31
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
200
Друзі сайту
Статистика
лічильник
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 16 » 12 жовтня учасники куреня взяли участь в всеукраїнській акції "Вишита Україна" разом з відомими франківчанами
00:11
12 жовтня учасники куреня взяли участь в всеукраїнській акції "Вишита Україна" разом з відомими франківчанами
У вівторок, 12 жовтня, члени Івано-Франківського Пласту – Національної скаутської організації України на вічевому майдані розклали 17 двометрових конструкцій з натягнутими банерами із зображеннями людей в традиційних українських строях. В обличчях персонажів були прорізані отвори, щоб будь-хто зміг сфотографуватись на згадку у вишиванці будь-якого етнографічного регіону.

Пластуни закликали взяти участь людей в акції за допомогою листівок які розповсюджували серед перехожих.

Фотографували бажаючих члени Пласту спільно з такими непересічними Івано-Франківцями, як спортсмен Роман ВІРАСТЮК, художник Микола ДЖИЧКА та вокаліст гурту «Перкалаба» - Андрій ФЕДОТОВ. Далі фотографи пропонували розмістити ці знімки як свій аватар-зображення у Інтернеті.

В ілюстраціях розкладної конструкції були використані фото із зображеннями вишиванок 14 етнографічних регіонів України (Бойківщина, Буковина, Поділля, Покуття, Полтавщина, Слобожанщина, Нижнє Поддніпров’я, Гуцульщина, Закарпаття, Запоріжжя, Волинське, Житомирське, Новгород-Сіверське та Чернігівське Полісся), кінця 19 ст., надані київським видавництвом «Балтія-Друк». Ще два стенди представляють однострій сучасного пластуна і пластунки. З виховною метою підростаючого покоління всі ілюстрації, містять стислу інформацію про те, з якої області походить стрій та з яких елементів він складається. Тому захід є не тільки розважальним, але й просвітницьким.

Мета проекту "Вишита України" – це ознайомити громадськість з українськими традиційними строями різних етнографічних груп та об’єднати українців навколо рідної культури.

Проект «Вишита Україна» є Всеукраїнської акцією. Після Івано-Франківська, звідки розпочнеться цей довготривалий захід, конструкції поїдуть у інші обласні центри та міста України, де діють осередки Пласту.

Як зазначив один з організаторів акції Тарас Зень: «Такою, дещо нетрадиційною пластовою акцією, ми хочемо спонукати сьогоднішнє покоління до бажання більше довідатись про свою культуру та звичаї. Тому пластуни пропонують розмістити ці фото в інтернеті, де так багато часу проводить сучасна молодь. Також саме під час цієї акції західноукраїнський бойко чи гуцул на якусь мить може відчути себе донбаським слобожанином».

Інформацію для Порталу подав Тарас Зень
Переглядів: 1050 | Додав: Адмінчег | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]